"İzmir'den En Az Bir Yarı Finalist Çıkar"
Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız Halil Bey?
Ben 1962 İzmir doğumluyum. Uzun bir süre hakemlik yaptım. Son 6 yıldır da İzmir Basketbol İl Temsilciliği’ni yürütmekteyim. Aynı zamanda Basketbol 1. liginde yani TBL’de gözlemcilik yapıyorum. Temsilcilik öncesi bölgesel liglerde 2. ligde 1. ligde maçlar yönettim. En son olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı yönettim ve bundan sonraki süreçte de il temsilcisi oldum. Çok sayıda öğrenci yetiştirdim, hakem öğrencilerim var.
Elimizden geldiğince güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz burada. İzmir’de maçların oynandığı üç tane salonumuz var; Cumhuriyet Mah. Spor Salonu, Balçova Spor Salonu ve Buca Akıncılar Spor Salonu. Bende elimden geldiğince salonları dolaşarak arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum.
İzmir’de şu an genç erkeklerde mevcut statü nasıl, geçmişteki statülerle şimdiki statü arasında nasıl bir gelişme var?
İzmir’de eskiden kulüp sayımız çok azdı. Fakat daha sonradan mevcut sayı artınca kalitede artmaya başladı. Statü her yıl değişiyor. Sezon başında kulüplerle bir araya geliyoruz, herkesin fikirlerini ve görüşlerini alıyoruz değerlendiriyoruz. Daha sonra ben ve arkadaşlarım önce İzmir’deki basketbola ve sonrada Türk basketboluna katkıda bulunacak tüm güzel fikirleri değerlendirmeden sonra o sezonki statüyü oluşturmaya çalışıyoruz.
Örneğin antrenörler grup olsun ondan sonra gruptan çıkan yarı final oynasın sonra final grubu oluşsun şeklinde isteklerini iletiyorlar. Bizde bunu değerlendirmeye alıyoruz. Eskiden hata yapıyorduk. Önce bir eleme grubu oynatıyorduk, elemelerden sonra finale kalan takımlar uzun bir süre bekliyorlardı. 2-3 ay kulüpler beklemek zorunda kalıyorlardı. Bu da maç eksiğini doğuruyordu. Burası çok önemli bir noktaydı. Biz bu sene bunu değiştirdik ve A ve B grubu olmak üzere iki gruba ayırdık. A ve B grubunu tek devreli lig usulü üzerinden maç oynattık. Daha sonra buradan çıkmaya hak kazanan takımları yarı final grubunda eşleştirdik. Devamında da şu an halen devam eden çift devreli final grubunu oluşturduk.
İzmir’deki basketbolun şu anki durumu nasıl? İstanbul, Ankara ve Bursa şehirlerini kendi şehrinizle kıyasladığınızda nerde görüyorsunuz kendinizi?
İzmir olarak biz kendimizi İstanbul’dan sonra en çok müsabaka oynanan il olarak görüyoruz. Bizim bu noktadaki artımız takım sayımızın fazla olmasıdır. Dolayısıyla da maç sayımız otomatikman artıyor. Az öncede bahsettiğimiz gibi kendi içimizde bir araya geliyoruz ve İzmir için en doğrusu nedir onu bulmaya çalışıyoruz. Biz komite olarak değerlendirmesini yapıp gereğini yapıyoruz. Çok maç oynatınca kulüplerimiz yatırım yapmaya başlıyorlar. Yatırım olunca da takım sayısı artıyor. Takım sayısı da artınca kaliteli bir basketbol ortaya çıkıyor. Basketbol kalitesi de artınca yıldız oyuncu çıkartma potansiyeli de direk olarak artıyor.
TBL’de bulunan İzmir takımlarının buradaki altyapıya katkısı ne boyutta?
Şehrimizde Pınar Karşıyaka’nın, Aliağa Petkim’in ve Bornova Belediyesi’nin olması direk olarak etkiliyor. İlk başta bir kere özendiriyor. Çocuklar üst ligdeki ağabeylerini görünce daha bir hırslanıyorlar, daha bir istekli oluyorlar. Bende ileride onlar gibi olmak istiyorum şeklinde bir düşünceleri oluyor. Bu hem aileleri hem de oyuncular cezbeder bir duruma getiriyor. Üst ligde takımı olmayan bir ilde de tam tersi bir şekilde etkiliyor, küçük oyuncular bir hedef koymakta zorlanıyorlar. Bu da gelişimini etkiliyor tabii ki. Bu takımlarımızın ilimizde olması bizim için büyük bir nimettir.
Genç Erkekler Türkiye Şampiyonası İzmir’de oynanacak. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Çok büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum direk ya da dolaylı olarak. Basketbolla anılan bir şehirde böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak gurur verici bir olay gerçekten. Türkiye genelinde başarılı olmuş 16 tane takım buraya gelecek. Bizim ilimizden ise 2 tane takımımız şampiyonaya katılmaya hak kazanacak fakat henüz ligimiz bitmediği için belli değil bu takımlar. Sadece İstanbul takımlar belli.
Onun haricinde diğer illerde halen ligler devam ediyor. Kimlerin gelip gelmeyeceği belli değil doğal olarak. Bizim ilimizden katılacak 2 takımın hangilerinin olduğu hiç önemli değil yarı finale kalacaklarına inanıyorum. Çünkü çok kaliteli bir basketbolumuz var çok hırslı, istekli takımlarımız var. Şuna İnanıyorum ki iyi derecelerle ev sahipliği avantajını da kullanarak şampiyonayı bitireceğiz.
Altyapıbasket hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Çok kaliteli bir işe imza atıyorsunuz. İstanbul başta olmak üzere diğer illerdeki maçlardan, haberlerden gerek fotoğraf gerekse de video olarak sayenizde bizimde haberimiz oluyor. Yakından takip etmemizi sağlıyorsunuz. Altyapıda bu denli hızlı bir haber kaynağı yok. Birçok maça gidip her türlü içeriği aktarmanız çok güzel bir şey. Umarız ki sürekli kalıcı olursunuz. Şahsen ben basketbola altyapı basketboluna yapmış olduğunuz katkılardan dolayı sizlere teşekkürlerimi iletiyorum.
Sizin vasıtanızla konu konuyu açmışken belirtmek isterim. Burada maçlar oynanıyor yerel basında en ufak bir haber bile çıkmıyor, çünkü takip eden olmuyor. Bu bizi çok üzen bir durum gerçekten. Bizim zamanımız da daha farklıydı. Daha çok ilgi vardı ulusal olsun yerel olsun takip edilirlik yüksekti. Şimdi en ufak bir haber bile çıkmıyor ne yazık ki.
Röportaj: Kıvanç Yılmaz
Fotoğraf: Oğuzhan Meşe
Yorum ekle
Uyarı: Yayınlanan puan durumları resmi değildir ve hiç bir sonuç belirleyici değeri yoktur
Uyarı: Yayınlanan puan durumları resmi değildir ve hiç bir sonuç belirleyici değeri yoktur
Uyarı: Yayınlanan puan durumları resmi değildir ve hiç bir sonuç belirleyici değeri yoktur

